Czy nadmierne spożywanie cukru może wywołać cukrzycę?

objadanie się słodyczamiNegatywnych skutków, wynikających dla naszego zdrowia z nadmiernego spożycia cukru nie wolno bagatelizować. Odkąd w drugiej połowie XIX wieku cukier zmienił swoją pozycję z dobra luksusowego na produkt powszechnie dostępny do konsumpcji rozpoczęło się jego królowanie w naszych kuchniach. Do tej pory bowiem znano przede wszystkim sprowadzany z zagranicy cukier trzcinowy, na którego zakup nie każdy mógł sobie pozwolić. Słodzono zatem tradycyjnie miodem. Wraz z uruchomieniem w Konarach, na Śląsku, w 1801 roku pierwszej cukrowni rozpoczyna się era cukru uzyskiwanego z buraka cukrowego. Jak cukier wpływa na nasze zdrowie?
Należy jednak uświadomić sobie, że cukier rafinowany jest produktem sztucznym. Poddany obróbce chemicznej i pozbawiony w procesie przetwórczym wszelkich właściwości odżywczych traktowany jest przez nasz organizm jako ciało obce. Degraduje on system odpornościowy organizmu. Wszystko przez procesy pobudzone w wyniku spożycia cukru. Natychmiastowe podwyższenie poziomu stężenia glukozy w naszej krwi zmusza trzustkę do produkcji ogromnych ilości insuliny. Zadaniem tego hormonu jest, ujmując rzecz w skrócie, rozłożenie glukozy. Pozostając w krwioobiegu jeszcze długo po spełnieniu swojego zadania przyczynić się może do sytuacji odwrotnej – do obniżenia poziomu cukru we krwi. Tym sposobem głód powraca. Insulina dodatkowo hamuje wydzielanie przez przysadkę mózgową hormonu wzrostu odpowiedzialnego za układ odpornościowy naszego organizmu.
Choć przyczyn zachorowalności na cukrzycę jest wiele, a wśród nich przede wszystkim uwarunkowania genetyczne i niski stopień aktywności połączony z otyłością, zwłaszcza tą najbardziej niebezpieczną, czyli brzuszną, trzeba zdać sobie sprawę, że nadmierne pochłanianie szkodliwych węglowodanów z pewnością zwiększa znalezienie się w grupie ryzyka. Otyłość brzuszna może być bezpośrednią przyczyną cukrzycy typu 2.

Zwiększenie tkanki tłuszczowej w wyniku spożycia zwłaszcza sacharozy, szczególnie przy otyłości brzusznej, prowadzić może do zaburzenia funkcji trzustki, odpowiedzialnej za wydzielanie insuliny i glukagonu – hormonów regulujących metabolizm węglowodanów, jak również za produkcję enzymów trawiennych. Problemy z trzustką, ze względu na jej specjalizację w zakresie regulowania ważnych czynności biologicznych naszego organizmu, należą do tych, których nie wolno bagatelizować.
Dieta cukrzyka powinna zostać oparta przede wszystkim o produkty o niskim indeksie glikemicznym, czyli takie, które nie powodują natychmiastowego podwyższenia poziomu stężenia glukozy we krwi tuż po spożyciu posiłku. Diabetycy powinni w swojej diecie uwzględnić zatem naturalne zamienniki dla cukru o zdecydowanie niższej kaloryczności. Znajdują się wśród nich nie tylko sztuczne słodziki, jak aspartam czy sukraloza, ale także zamienniki naturalne, czyli na przykład stewia, syrop klonowy, nektar z agawy lub naturalny cukier brzozowy.