Lekkostrawna dieta dla seniora

dieta-dla-senioraNie od dzisiaj wiadomo, że właściwe żywienie jest w stanie przyczynić się do zachowania sprawności fizycznej i umysłowej przez długie lata. I chociaż proces starzenia jest nieunikniony, to jednak możemy spowolnić jego tempo odpowiednio zbilansowaną dietą. Nawet po sześćdziesiątym roku życia można przejść na antycholesterolową dietą dla serca, dokonując tym samym poważnych zmian żywieniowych w swoim codziennym życiu.

Dieta dla osoby starszej powinna być przede wszystkim dietą lekkostrawną, wówczas układ pokarmowy będzie mógł pracować wydajniej.

Lekkostrawna dieta dla osoby starszej wcale nie musi opierać się tylko i wyłącznie na świeżych owocach oraz warzywach. Trzeba wiedzieć, że już po sześćdziesiątym roku życia znacznie maleje odporność organizmu, dlatego szczególnie ważne jest dostarczanie mu najcenniejszych składników odżywczych, witamin, pierwiastków oraz soli mineralnych. Takich substancji należy szukać między innymi w owocach i warzywach, które mogą być jadane właściwie do woli. Co więcej, lekkostrawny jadłospis dla osoby starszej powinien także opierać się na nabiale, ponieważ w tym okresie zazwyczaj dochodzi do szeregu zmian w układzie kostno – szkieletowym. Aby dodatkowo ochronić się przed groźną osteoporozą, warto sięgać po przetwory mleczne, takie jak: kefiry, maślanki czy jogurty naturalne.

Osobom starszym na ogół zmniejsza się aktywność życiowa, w związku z tym warto zadbać o obniżenie kaloryczności jadłospisu. Lekkostrawna dieta osoby na emeryturze może być dietą mniej kaloryczną, wówczas bowiem jest znacznie łatwiej zachować właściwą masę ciała. Co więcej, każda osoba starsza powinna zadbać o to, aby w jej diecie nie brakowało cennej witaminy D. Substancja ta dostarczana jest skórze z promieniowania słonecznego, ale niestety po sześćdziesiątym czy siedemdziesiątym roku życia nieco rzadziej przebywa się na słońcu. Witaminę D można znaleźć przede wszystkim w tłustych rybach morskich (śledź, tuńczyk, makrela).

Lekkostrawna dieta dla seniora powinna też opierać się na tak zwanych witaminach antyoksydacyjnych (witamina C oraz E). Związki te skutecznie opóźniają procesy starzenia się organizmu i dodatkowo chronią organizm przed chorobami nowotworowymi. Takie składniki zresztą warto wprowadzać także do zdrowej diety dla czterdziestolatka czy do diety dla starszych mężczyzn. Witaminy antyoksydacyjne zapobiegają również powstawaniu zmian zwyrodnieniowych.