Olej kokosowy – król kuchni i łazienki

Zastosowanie oleju kokosowegoPrzez szereg lat zarówno kokos, jak i olej kokosowy, skazane były na ostracyzm z powodu zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, przyczyniających się do występowania chorób cywilizacyjnych, takich jak miażdżyca, otyłość i zawały. Jednak przyczyna potępiania kokosów nie znajdowała odzwierciedlenia w rzeczywistości – mieszkańcy wysp pacyficznych cieszą się dobrym zdrowiem i kondycją oraz znikomą zachorowalnością na wspomniane choroby, mimo, że codziennie spożywają kokos w dużych ilościach. Owoc ten jest nie tylko bardzo smaczny, ale także bogaty w witaminy (B2, B6, C i E), minerały (kwas foliowy, potas, wapń, magnez, fosfor, żelazo, sód i cynk) oraz kwas foliowy. Poprzez tłoczenie i rozgrzanie kopry (twardego miąższu orzechów kokosowych) otrzymuje się olej kokosowy. Tłoczony na zimno jest płynny i posiada charakterystyczny zapach kokosu, jednak rzadko występuje w sprzedaży i jest bardzo drogi. Po rafinacji jest natomiast niemal bezzapachowy i ma postać twardego, białego tłuszczu. Produkt ten jest bardzo uniwersalny, sprawdza się i w kosmetyce, i w kuchni, i w apteczce. Jak można wykorzystać jego cenne właściwości?

Olej kokosowy dla zdrowia

Działa silnie antybakteryjnie, antygrzybiczo i antywirusowo. Lista schorzeń i dolegliwości, na które pomaga, jest naprawdę imponująca: bóle zębów, trądzik, opryszczka, wypryski, egzema, zapalenia i owrzodzenia skory, syfilis, łysienie, siniaki, oparzenia, kaszel, przeziębienia, gorączka, osłabienie odporności, choroby układu trawienia, wrzody, kamienie nerkowe, bolesne i nieregularne miesiączki, niedobory witamin, astma, osteoporoza i wiele innych. Ponadto pomaga w budowaniu odporności organizmu, a to za sprawą dużej zawartości kwasu laurynowego. Substancja ta w dużych ilościach występuje jedynie w mleku matki, dzięki czemu wspomaga pracę układu odpornościowego malucha, oraz właśnie w orzechu kokosowym. Jednak nadmierne spożycie kwasu laurynowego może prowadzić do choroby niedokrwiennej serca, więc należy zachować umiar ze spożywaniem tego owocu.

Jako jedyny spośród tłuszczy olej kokosowy nie przyczynia się do przyrostu tkanki tłuszczowej, działa wręcz na odwrót – pobudza przemianę materii, wspomagając w ten sposób ubytek wagi, gdy kilogramów mamy za dużo. Ma ponadto działanie antyutleniające, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki. Stosuje się go jako lek w chorobie Crohna (wrzodziejące zapalenie jelita grubego) i przy cukrzycy typu II.

Olej kokosowy ma wysoki punkt dymienia, można więc bez obaw używać go do smażenia w wysokich temperaturach, zachowuje wtedy stabilność, gdyż praktycznie nie zawiera utleniających się kwasów tłuszczowych. Nie pali się i nie jełczeje. Nie zmienia smaku potraw, nadaje im jedynie lekko orientalną nutę. Ze względu na konsystencję śmiało może zastąpić masło czy margarynę do smarowania pieczywa lub pieczenia ciast. Tłoczony na zimno nie zawiera niekorzystnych dla zdrowia tłuszczy trans.

Olej kokosowy dla urody

Polecany jest osobom z problemami skórnymi. Hamuje pojawianie się plam na skórze, wspomaga gojenie się ran, ma działanie łagodzące przy egzemach. Nawilża i wygładza skórę, spowalnia jej starzenie i pojawianie się zmarszczek, jest polecany jako środek do pielęgnacji skóry trądzikowej.

Jest to wymarzony kosmetyk do pielęgnacji włosów. Chroni je przed utratą protein, ma zdolność wnikania w ich strukturę, przez co może dokładnie i głęboko je nawilżać. Dzięki temu stają się lśniące, miękkie i mocne. Stosowany zewnętrznie na skórę głowy zwiększa jej ukrwienie, wzmacnia cebulki włosów i pomaga zwalczać łupież. Może być stosowany jako maseczka na całej długości włosów lub tylko na końcówki (na sucho lub mokro), gdyż znakomicie chroni je przed rozdwajaniem.Trzeba tylko uważać, by nie użyć nadmiernej ilości olejku, gdyż wtedy niepotrzebnie przetłuścimy i obciążymy włosy.