Grzyby są bardzo popularnym składnikiem wielu potraw ze względu na swój niezwykły smak i aromat. Oczywiście ten smak zmienia się wraz ze zmianą gatunku grzyba, a za najsmaczniejsze uznawane są kurki, podgrzybki, kanie, rydze oraz trufle (najdroższe grzyby na światowym rynku kulinarnym).
W związku z niezwykłym doznaniem smakowym, jakim jest spożywanie grzybów, istnieje wielu ich amatorów. Często bywa tak, że jeśli ktoś lubi smak grzybów, to i stara się samemu je zbierać. Niestety, nie zawsze wiedza kulinarna idzie w parze z wiedzą o grzybach. Pojawia się coraz więcej grzybiarzy-amatorów, którzy niewiele wiedzą na temat charakterystyki grzybów jadalnych, co często kończy się tragicznie (a wystarczyłoby podczas grzybobrania w razie wątpliwości sięgnąć do atlasu grzybów).
Trujące i niejadalne grzyby dzieli się na dwa rodzaje: 1) te, po których natychmiast występują niepokojące objawy, 2) te, po których zjedzeniu objawy występują z pewnym opóźnieniem (powyżej 6 godzin); przy czym druga grupa jest znacznie bardziej niebezpieczna.
W medycynie powyższy podział określa dwa rodzaje zespołów chorobowych. Pierwsza grupa powoduje następujące zespoły: nieżytu żołądkowo-jelitowego, muskarynowy oraz pobudzenia psychoruchowego (tzw. zespół muchomora plamistego), zatrucie czernidlakiem pospolitym. Druga grupa powoduje następujące zespoły: sromotnikowy, rzekomosromotnikowe (wywołane zasłonakiem rudym lub piestrzenicą kasztanowatą).
Zjedzenie jakiegokolwiek okazu trującego grzyba jest bardzo niebezpieczne i w skrajnych przypadkach kończy się śmiercią. Co należy zrobić przy podejrzeniu zatrucia grzybami trującymi? Nawet w najbłahszym wypadku należy zmusić organizm do zwymiotowania całej zawartości żołądka. Następnie wymiociny należy zabezpieczyć i zanieść do lekarza, który powinien zlecić badania mikologiczne. Dla większego bezpieczeństwa, zamiast zmuszania się do wymiotów, można poddać się płukaniu żołądka. Następnie należy zażyć dawkę węgla aktywowanego. Jeśli objawy zatrucia grzybami wystąpiły powyżej 4 godzin po spożyciu grzybów, osoba ta powinna zostać poddana obserwacji szpitalnej.
Niestety lekkomyślność grzybiarzy ostatnimi czasy przekracza wszelkie granice. Najbardziej zagrożone są dzieci, ponieważ ich organizm nie jest jeszcze do końca wykształcony.
Wybierając się na grzybobranie pamiętajmy, że lepiej wrócić z pustym koszykiem, niż narażać zdrowie i życie całej swojej rodziny. Grzyby są bardzo popularnym składnikiem wielu potraw ze względu na swój niezwykły smak i aromat. Oczywiście ten smak zmienia się wraz ze zmianą gatunku grzyba, a za najsmaczniejsze uznawane są kurki, podgrzybki, kanie, rydze oraz trufle (najdroższe grzyby na światowym rynku kulinarnym).