Na przejście na dietę wegetariańską decyduje się coraz więcej osób, w tym nawet rodziny z małymi dziećmi.
Dietetycy wprawdzie nie do końca są pewni, czy menu dla małego wegetarianina może stanowić zbilansowany jadłospis, ale jak się okazuje, można znaleźć coraz więcej argumentów przemawiających za tym, iż warto zdecydować się na ten niesłychanie popularny sposób odżywiania.
Obawy z bezpieczeństwem co do tej diety dotyczą jednak nie tylko małych dzieci. Wiele wątpliwości jest związanych również z kobietami w ciąży, przebywającymi na diecie wegetariańskiej.
Każda wegetarianka spodziewająca się dziecka z całą pewnością powinna o siebie szczególnie dbać. W tym okresie bardzo ważne jest przede wszystkim regularne dostarczanie do organizmu najważniejszych składników odżywczych, takich jak żelazo, magnez, witamina A i B. Dieta wegetarianki w ciąży powinna być zbilansowana oraz urozmaicona, tak, by płód mógł się prawidłowo rozwijać.
W ciąży warto zadbać więc o możliwie jak najbardziej różnorodne potrawy, które sprawią, że również przyszła mama będzie się czuć doskonale. Wegetarianki mogą sięgnąć po przepisy na dania na szybko oraz po pomysły na niskokaloryczne dania z ryżem lub makaronem. Przyrządzane posiłki powinny wykorzystywać jak największą ilość warzyw, które są cennym źródłem witamin oraz pierwiastków.
Każda wegetarianka w ciąży powinna sobie ponadto zdawać sprawę z tego, jak ważne jest w tym okresie dostarczanie do organizmu pełnowartościowego białka. Powszechnie wiadomo, że dieta wegetariańska może być nieco bardziej uboższa w ten składnik odżywczy, ale białko mogą nam zastąpić rośliny strączkowe.
W menu każdej kobiety w ciąży powinny się dodatkowo znaleźć produkty bogate w kwas foliowy. Związek ten znajdziemy między innymi w pomarańczach, szpinaku, brukselce, a także w orzechach. Szczególnie cennym źródłem składników odżywczych dla kobiet znajdujących się na diecie wegetariańskiej będą ciemnozielone warzywa liściaste.
Wegetarianki w ciąży mogą sięgnąć także po przepisy na proste bezmięsne posiłki z grilla. Dzisiaj na wielu rodzinnych spotkaniach nie grilluje się już tylko i wyłącznie tłustych mięs. Coraz większą popularnością cieszy się również grillowanie warzyw i owoców, którymi kobiety w ciąży mogą zajadać się dowoli. Ostrożność zachowajmy jednak w przypadku marynat, zwłaszcza tych sporządzanych na bazie ostrych przypraw. Mogą one wywołać mdłości, przynajmniej w początkowym trymestrze ciąży.