Jak obniżyć cholesterol bez leków?

dieta-na-obnizenie-cholesteroluW przypadku większości chorób i dolegliwości konieczne jest sięgnięcie po lekarstwa dopasowane do indywidualnych potrzeb pacjenta. Jednak w zwalczaniu wielu przypadłości zdrowotnych wystarczająco skuteczne okazują się metody niefarmakologiczne. Ta zasada obowiązuje, między innymi, w dolegliwościach związanych z wysokim poziomem cholesterolu.
Prawidłowe stężenie „złego” cholesterolu LDL nie powinno przekraczać 130 mg/ 1 dl krwi. Poziom w granicach 130- 190 mg jest wysoce niebezpieczny dla organizmu. Wysokiego cholesterolu nie można lekceważyć, ponieważ jest on najczęstszą przyczyną chorób układu sercowo-naczyniowego: miażdżycy, udaru mózgu, choroby wieńcowej i niedokrwiennej serca, a nawet zawału.

Co zrobić aby zapobiec groźnym konsekwencjom zdrowotnym wynikającym z nieprawidłowego stężenia lipidów we krwi? Wystarczy odpowiednia profilaktyka.

Najważniejsza jest zbilansowana dieta oparta na niskotłuszczowych produktach. Konieczna jest zmiana nawyków żywieniowych – ograniczenie spożywania tłuszczów nasyconych i cukrów prostych. Do codziennego menu należy włączyć składniki obniżające cholesterol – produkty zbożowe, szczególnie owsiane, grubą kaszę i ciemne pieczywo- bogate źródło błonnika zapewniającego, między innymi, uczucie sytości.

W diecie powinny znaleźć się także produkty z zawartością jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli oliwa z oliwek, olej rzepakowy, orzechy włoskie, ziemne, arachidowe, migdały, a ponadto tran i ryby, które za sprawą kwasu tłuszczowego omega 3 obniżają poziom „złego” cholesterolu i trójglicerydów.

Produktami antymiażdżycowymi są też jabłka, marchew, zielona herbata, sok pomarańczowy i winogronowy oraz czerwone wino.

Dieta antycholesterolowa to bogactwo składników pochodzenia roślinnego, ale również chudych mięs (kurczak, indyk, cielęcina) i ryb (przede wszystkim morskich- śledź, mintaj, dorsz, halibut). Wskazane są także odtłuszczone przetwory mleczne – chude mleko, jogurty, chude twarożki czy kefir oraz pieczywo pełnoziarniste i razowe.

W zdrowej diecie niezbędne są świeże owoce i warzywa, źródło witamin i składników mineralnych działających antymiażdżycowo: jabłka, brzoskwinie, porzeczki, maliny, morele, kiwi, grejpfruty, mango, awokado oraz pomidory, ogórki, marchew, kalafior, kapusta czy fasola szparagowa. Jednocześnie należy unikać tłustych mięs – wieprzowiny, wołowiny; tłustego nabiału – ser żółty, ser kozi, serek topiony, śmietana; słodyczy, fast – foodów, słodzonych napojów gazowanych i alkoholu.

Duże znaczenie ma sposób przygotowywania potraw. Najkorzystniejsze jest gotowanie na parze, pieczenie w rękawie, grillowanie w folii i duszenie pod przykryciem. Warto za to zrezygnować ze smażenia produktów na głębokim tłuszczu, co podwyższa ich kaloryczność, a przy tym niszczy zawarte w nich cenne składniki odżywcze.

Poza właściwą dietą, na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu LDL i podwyższenie stężenie „dobrego” cholesterolu HDL wpływa także aktywność fizyczna. Regularne ćwiczenia, wykonywane w każdym wieku, skutecznie zmniejszają ryzyko chorób sercowo- naczyniowych.

Niezbędna jest również kontrola masy ciała, a także rezygnacja z używek- palenia papierosów i spożywania alkoholu- które przyspieszają rozwój miażdżycy i cukrzycy.
Gdy już stwierdzono u nas wysoki poziom cholesterolu, konieczne są regularne badania i bieżąca kontrola stężenia lipidów we krwi, a także przyjmowanie leków dostosowanych do stadium choroby.