Sposób na przeziębienie: piwo z miodem

Piwo na ciepło z miodemWielu amatorów i smakoszy piwa wskazuje na jego lecznicze i zdrowotne właściwości. Znane z medycyny ludowej i alternatywnej leczenie przeziębienia piwem również i dziś znajduje wielu zwolenników.

Aromatyczne, smaczne piwa można podawać do lub po posiłkach. Trunek ten doskonale bowiem wpływa na procesy trawienne, dodatkowo niwelując ryzyko wystąpienia poważnych schorzeń układu krążenia. Dzięki swoim właściwościom moczopędnym skutecznie chroni nerki przed powstawaniem kamieni i pomaga walczyć z bezsennością.

Podczas przeziębień i sezonowych gryp warto więc przyrządzić samodzielnie smakowitego i pięknie pachnącego grzańca piwnego z dodatkiem przypraw takich jak kardamon, cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa czy goździki. Taki ciepły trunek szybko przyniesie ukojenie podczas bólu mięśni i ułatwi zaśnięcie, skutecznie obniżając gorączkę. Wypite przed snem grzane piwo z miodem już następnego dnia pozwoli nam stanąć na nogach i szybko zapomnieć o chorobie.

Doskonałym sposobem na wspieranie organizmu w walce z wirusami i bakteriami może też okazać się wypicie szklanki aromatycznego piwa miodowego o słodkim, przyjemnym smaku. Z pewnością przypadnie ono do gustu również osobom, które nie przepadają za charakterystyczną goryczką jasnego piwa. Do takiego złocistego trunku z powodzeniem dodać można nieco przypraw korzennych lub zagęszczonego syropu malinowego. Zależnie od upodobań można go jeszcze dodatkowo posłodzić białym lub brązowym cukrem.

Pragnąc skutecznie bronić się przed grypą warto podać dzieciom smaczne piwo bezalkoholowe. Trunek o niskiej lub nawet zerowej zawartości alkoholu etylowego jest całkowicie bezpieczny dla zdrowia naszych pociech. Również kobiety w ciąży, sportowcy czy osoby dbające o dietę mogą profilaktycznie wypić szklankę takiego piwa do posiłku, doprawiając je na przykład płynnym, naturalnym miodem, cynamonem lub imbirem.

Lecznicze, zdrowe piwo można przygotować samodzielnie. Warzenie piwa domowym sposobem jest banalnie łatwe i zajmuje niewiele czasu, szczególnie jeśli zdecydujemy się na użycie do jego produkcji gotowych składników, to znaczy drożdży piwnych, granulowanego lub sproszkowanego chmielu oraz ekstraktu słodowego. Doprawiony miodem, sokiem i przyprawami trunek z pewnością przypadnie do gustu domownikom i uchroni ich przed sezonowymi zachorowaniami.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.