Jakie są objawy zatrucia grzybami?

zatrucie-grzybamiGrzyby mogą być smakowitym składnikiem wielu dań i za to je cenimy, za aromat i smak. Jednak niewłaściwie zbierane i źle rozpoznawane stają się śmiertelnym zagrożeniem na talerzu. Niestety co roku kiedy zaczyna się sezon na grzybobranie, słyszy się o przypadkach zatruć. Być może nie wynika to z lekkomyślności, ale z okropnej pomyłki. Grzyby jadalne mylone z trującymi – to może zdarzyć się każdemu, najważniejsze by dokładnie przyjrzeć się zerwanym egzemplarzom, jeszcze w chwili zrywania. To zapobiegnie przynoszeniu do domu grzybów niejadalnych. W wielu przypadkach odróżnienie jednego grzyba od drugiego możliwe jest tylko po detalach, ale możliwe, a jeśli nie jesteśmy pewni – lepiej ich nie zrywać lub jeśli już są w koszyku zwyczajnie je wyrzucić. Jednym grzybem więcej się nie najemy, a może być on naszym ostatnim w życiu.

Taka jest okropna prawda o grzybach, nie znaczy to jednak, że należy rezygnować z ich zbierania i jedzenia. Najlepiej zaopatrzyć się w atlas grzybów a na pewno grzybobranie stanie się przyjemnością. Grzyby niejadalne nie stanowią zagrożenia dla życia, jednak ich smak jest nieprzyjemny i psuje całą potrawę. Wbrew częstemu przekonaniu, gotowanie grzybów nie czyni je jadalnymi, trujące pozostają trującymi nawet po obróbce.

Największym zagrożeniem jest muchomor sromotnikowy o zielonawym, oliwkowym kapeluszu. Pierwsze objawy zatrucia po jego spożyciu występują dopiero po 8-12 godzinach. To dosyć późno by zorientować się, że coś jest nie tak, ponieważ w tym czasie trucizna, alfa- amanityna, niszczy nieodwracalnie wątrobę. Symptomy to ból i zawroty głowy, nudności, krwista biegunka, ból brzucha, trudności w oddychaniu. Nie należy lekceważyć objawów, które mogą ustać po pewnym momencie, ale udać się do szpitala po pierwszą pomoc w momencie zatrucia. Konieczne jest płukanie żołądka w przypadku każdego zatrucia grzybami, nawet jadalnymi, a zwłaszcza spożytymi w nadmiarze.

Dlaczego jadalne także mogą być trujące? Na ich powierzchni mogą znajdować się zarodniki grzybów trujących. Dlatego nie należy zbierać grzybów do reklamówki tylko do koszyka i przed jedzeniem grzyby oczyszczać i myć dokładnie. W zasadzie przy zatruciach grzybami objawy są prawie takie same, jedynie różnią się czasem występowania; od 30 minut po zjedzeniu nawet do 12 godzin. Do symptomów niepokojących dochodzą również zmiany świadomości, halucynacje jak po zjedzeniu muchomora czerwonego, drgawki, zaburzenia wzrokowe, senność i utrata przytomności. Przy zatruciach muchomorami: sromotnikowym, wiosennym, cytrynowym, czubajeczką nawet po szybkim udzieleniu pomocy może być konieczny przeszczep wątroby, gdyż zawierają one toksyny śmiertelnie trujące.