Czy można jeść śledzie w ciąży?

sledzie-a-ciazaKażda kobieta, która spodziewa się dziecka z całą pewnością pragnie zadbać o zdrowe odżywianie. Właściwie zbilansowana dieta zapewni odpowiedni rozwój płodu, a przyszła mama będzie mogła być spokojna. Chociaż wśród najbardziej zdrowych produktów znajdują się ryby, to jednak wiele kobiet w ciąży zastanawia się, czy dania rybne aby na pewno nie zaszkodzą dziecku. Tuńczyk w puszce, śledzie marynowane w oleju czy w occie – takie zakąski najczęściej wzbudzają sporo wątpliwości.

Zdaniem lekarzy oraz dietetyków w jadłospisie przyszłej mamy z całą pewnością nie powinno zabraknąć ryb. To właśnie ryby stanowią cenne źródło kwasów omega, a także wielu minerałów oraz witamin, które są ważne zarówno dla mamy, jak i dla jej nienarodzonego dziecka.

Korzyści ze spożywania ryb są bardzo duże, zwłaszcza, że badania przeprowadzone przez naukowców wykazały, że kobiety jedzące ryby znacznie zmniejszają ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu. Oczywiście trzeba jednak pamiętać, że nie każdy rodzaj ryb powinien znaleźć się w menu ciężarnej. Najbezpieczniejsze dla kobiet w ciąży są przede wszystkim ryby o niskiej zawartości rtęci, a więc: łosoś, śledź oraz sardynki. Kobiety w ciąży bez obaw mogą sięgać po koreczki śledziowe po giżycku czy po filety śledziowe z rodzynkami.

Co więcej, warto też dodać, że spożywanie ryb w czasie ciąży zmniejsza objawy depresji poporodowej u kobiet oraz przyczynia się do lepszej kondycji niemowląt w chwili urodzenia. Jest to w dużej mierze zasługa kwasów omega-3. To właśnie tych składników nie znajdziemy w żadnych innych pokarmach. Najcenniejszym źródłem tych związków są właśnie ryby morskie, czyli łosoś, makrela, halibut oraz śledź. Spożywanie śledzia w czasie ciąży przyczyni się do właściwego rozwoju oczu oraz mózgu malucha, a ponadto zapobiega tworzeniu się niebezpiecznych zakrzepów u matki.

Jeśli przyszła mama chce zdrowo się odżywiać, wówczas powinna zrezygnować ze śledzi marynowanych na rzecz ryby pieczonej w piecu. Kobiety w ciąży mogą też sięgać po śledzie grillowane, które można jadać na przykład z dodatkiem świeżych warzyw.

Najzdrowsze są ryby mrożone oraz świeże, więc po takie powinny sięgać kobiety spodziewające się dziecka w najbliższym czasie. Świeżego śledzia można przyrządzić na wiele sposobów, więc z całą pewnością znajdziemy przepis, który trafi w nasze kulinarne oczekiwania. Każda przyszła mama powinna też wiedzieć, że nie jest wskazane spożywanie zbyt dużych ilości solonych płatów śledzia, ponieważ zawierają one w sobie sól, a ta skutecznie zatrzymuje wodę w organizmie i może przyczyniać się do występowania obrzęków.